- Ervaring in schoenen sinds 1902
- Voor 16.00 besteld, morgen in huis
- Gratis verzending vanaf € 50,-
- Klantwaardering 9.4 op Kiyoh
Sendra fabriek bezoek Almansa Spanje
Almansa Sendra Spanje
Op woensdag 13 november 2019 reden wij van Alicante Spanje landinwaarts naar Almansa. Een Spaans stadje maar het territorium van Sendra western boots. Als je Almansa binnenrijdt kan je er al niet om heen, dit is inderdaad de thuishaven van Sendra.
Bij aankomst bij de fabriek hoeven wij niet te zoeken naar een huisnummer. We zien de fabriek van Sendra direct. Wij worden op hartelijke wijze ontvangen in het hoofdkantoor van Sendra. Al snel arriveert Javier Sendra, de eigenaar en drinken we eerst een espresso.
Geschiedenis van Sendra
Javier begon te vertellen over het familie bedrijf Sendra. Zijn grootvader Andres vertrok van Mexico naar de U.S. maar keerde in 1913 vanuit Amerika terug naar Spanje. In de Verenigde Staten was hij geïnspireerd geraakt door de vele Amerikaanse cowboylaarzen die hij gezien had en hij besloot thuis in Spanje om zelf stoere laarzen te ontwerpen. Zo ontstond het Spaanse laarzenmerk Sendra. De boots bleven niet onopgemerkt bij de Amerikanen. In de jaren ’50 kwamen zij speciaal naar Spanje voor de betaalbare en kwalitatief sterke Sendra laarzen. Jose "Pepe" Sendra, de vader van Javier, bouwde Sendra verder uit. In 1999 verliet José het bedrijf en ging Javier alleen verder.
Javier onderbreekt zijn verhaal want zijn dochter Alexandra (Ale) komt binnenvallen. Ook Alexandra werkt mee in het bedrijf. Zij is hoog zwanger en binnenkort (januari 2020) verwacht zij de volgende generatie in de Sendra-geschiedenis.
Bezoek aan de fabriek Sendra
Dan is het is tijd om de fabriek van Sendra te bezoeken. Javier neemt ons mee naar zijn schatkamer, de leer opslag. Vol trots toont Javier zijn leer voorraad, welke naar schatting enkele miljoenen waard moeten zijn. Vele leersoorten, kleurvarianten en van slang tot alligator.
Zelfs in de aloude historische fabriek als Sendra maken zij gebruiken van de laatste technische snufjes. Met verbazing zien wij, dat de patronen met zeer geavanceerde machines worden uitgesneden. Zeer efficiënt en nagenoeg geen snijverlies. Sendra heeft zelfs 5 van deze hypermoderne snijtafels die worden aangestuurd door een Cat scan.
Stikkerij van Sendra
Javier gaat ons voor naar de stikkerij, het is er een drukte van belang. Nauwkeurig werken is hier het toverwoord maar dat kunnen zij bij Sandra wel. Alles is gecodeerd en voor elk onderdeel is er een begeleidende werkbrief. Javier pakte een paar schachten uit de doos en bekijkt het gedane werk. Hij knikt goedkeurend. Wij vervolgen onze weg naar de montage afdeling.
Montage-afdeling Sendra
Bij de montage-afdeling lopen wij direct tegen een rek aan waar zij met onze laarsjes bezig zijn. Toeval? Gezien de organisatie moet het wel. Op de werkbon prijkt onze naam Aad van den Berg Modeschoenen. De binnenzool zit op de leest en de schacht is er zojuist op gezet maar nog niet gemonteerd. De vorm moet er nog in komen.
Wij lopen langs het gehele productie-proces. Het is een nauwkeurig klusje, de rand op de hiel bevestigen. Door naar de volgende schakel in het productieproces, het doornaaien van de schacht aan de zool. Sendra is specialist in de Good-Year Welted maakwijze. In de nu ontstane ruimte onder de loopzool wordt er kurk aangebracht, ook wel balplak genoemd. Daar creëer je door het lopen je eigen voetbed. Dus bij deze maakwijze moet je inderdaad je laarzen inlopen. Van alle schoenen/laarzen is het overleder keurig beschermd met plastic zodat het leer niet vuil kan worden. De schoenen/laarzen blijven minimaal 24 uur op de leest om zo de perfecte pasvorm te krijgen. De loopzool wordt onder de schoen/laars gemonteerd en vervolgens wordt de hak gezet. Nog zo’n secuur werkje: de zoolrand kleuren. Vakkundig met 1 streek zonder het overleer te raken wordt de rand met de hand gekleurd. Als laatste wordt het leer nog een keer gefinisht, eventueel voorzien van veters of sporen voordat ze vol trots in de Sendra-doos worden toegedekt. Nog een tevreden blik achterom en het is alweer tijd om weer naar The Office te gaan. De hele fabriek ademt Sendra uit van receptie, in de gangen, fotostudio en trapgat tot showroom.
The Office of Sendra
Weer terug op het kantoor van Javier Sendra laat hij ons vol trots de muur van Peter Maijers zien. Peter Maijers is de Nederlandse agent voor Sendra. Peter was 24 jaar toen hij voor Jose ging weken en werkt inmiddels al ruim 30 jaar voor Sendra. Hij is de best verkopende agent wereldwijd voor Sendra.
Peter werkte destijds bij zijn vader in de fabriek en was in 1989 op bezoek om laarzen te verkopen aan Taft en ontmoette daar José Sendra en José zei: “You are going to be my agent”, de klik was er direct! Op dat moment stond beneden in de winkel de zanger Herman Brood de bomen uit de potten te halen. In de tijd dat er nog geen e-mail bestond ging alles per fax. Peter tekende vaak zijn boodschap aan Javier om de boodschap meer kracht te geven. Vele van deze berichten zijn ingelijst en hangen op het kantoor. Javier vertelde dat het handschrift van Peter als Japans is, nauwelijks te lezen. Maar uiteindelijk komt het allemaal goed, want Peter evt en appt net zoveel als hij praat, namelijk 5 kwartier in een uur. Javier vertelde over de Sendra-laarzen waar wij nu aan aan werken zijn voor jou bestemd en deze reptiel-boots heb je volgende week in huis. In de Sendra fabriek worden ongeveer 450 laarzen/schoenen per dag gemaakt. Dat is best een hele uitdaging want de Spaanse overheid heeft bedrijven verboden om overwerk toe te staan. De afnemers bevinden zich over de hele wereld, maar Nederland heeft altijd een speciaal plekje in het hart van Sendra en dat is want ons betreft vice versa.
Javier nodigt ons uit om een traditioneel echte Spaanse paella te gaan eten en zo geschiedde. Het bezoek aan Sendra was onvergetelijk!
Gracias Javier y hasta pronto
Sendra bij Aad van den Berg Modeschoenen
Voor de Sendra boots kunt u het beste naar onze winkel komen. Wij hebben een speciale Sendra wand met laarzen, sporen, riemen, onderhoud en laarzenknecht. Want wij vinden Sendra moet je ervaren en niet van een plaatje kopen.